Μεταβατική περίοδος στο ποδόσφαιρο

Ο ετήσιος προγραμματισμός περιλαμβάνει την:

  1. Η ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ (Προαγωνιστική)
  2. Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
  3. Η ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Η μεταβατική περίοδος στο ποδόσφαιρο είναι εξίσου σημαντική με τις υπόλοιπες. Δεν θα πρέπει ο ποδοσφαιριστής την περίοδο αυτή να επαναπαυτεί και να απέχει από δραστηριότητα. Τις πρώτες 2 εβδομάδες αφού σταματήσει την άσκηση παρατηρείται αισθητή μείωση της αερόβιας ικανότητάς, ενώ σε 4 εβδομάδες χάνεται το 50% της ωφέλειας και σε 8 εβδομάδες η αερόβια ικανότητα (αντοχή) επανέρχεται στο αρχικό επίπεδο που βρισκόταν πριν από την άσκηση (κ. COOPER 1999).

Έτσι πρώτος στόχος στην μεταβατική περίοδο είναι η ενεργητική αποκατάσταση και η διατήρηση των βιολογικών ικανοτήτων. Στην περίοδο αυτή έχουμε την ευκαιρία να αναρρώσουμε πλήρως από τυχών τραυματισμό που μας ταλαιπώρησε κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. Ένας άλλος στόχος είναι η ψυχική και ψυχολογική τόνωση του αθλητή γιατί η αγωνιστική περίοδος που έχει προηγηθεί με πολύ υψηλή προπονητική ένταση και την πίεση των αγώνων, έχει οδηγήσει σε φαινόμενα φθοράς και κόπωσης. Η μεταβατική περίοδος είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για εκτόνωση και ξεκούραση. Αυτό επιτυγχάνεται κατά κύριο λόγο με την αφαίρεση των παραγόντων που δημιουργούν προπονητική και αγωνιστική ένταση.

Γι’ αυτό οι οργανωμένες προπονήσεις και οι ποδοσφαιρικοί αγώνες την περίοδο αυτή πρέπει να αποφεύγονται ή καλύτερα να απαγορεύονται. Ακόμα η περίοδος αυτή προσφέρεται για να βελτιώσει ο παίκτης τυχόν αδυναμίες, είτε σε τεχνικό είτε σε φυσικό επίπεδο. Είναι ευκαιρία λοιπόν ο ποδοσφαιριστής παρέα με την θέληση το πάθος και μια μπάλα και το πολύ με έναν φίλο του, να ασχοληθεί με ασκήσεις που θα βελτιώσουν την ατομική τεχνική του.
Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι και οι ιδιαίτερα οι νεαροί ποδοσφαιριστές ότι δεν αρκεί το αεράκι για να ‘ρθει η επιτυχία και η καταξίωση, χρειάζεται και οι ίδιοι να ανοίξουν τα πανιά τους….
Ακολουθούν κάποιες προτάσεις – συμβουλές ώστε να εκμεταλλευτούμε αυτή την χρυσή περίοδο.

  • Να γυμνάζεστε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Παίξτε Μπάσκετ, Βόλλευ, Τένις, κάντε Κολύμπι (αγωνιστικό στυλ) αλλά αποφεύγετε κατά το δυνατόν την ηλιοθεραπεία, γιατί ο ήλιος «σκοτώνει» την ελαστικότητα των μυών.
  • Κατάλληλο για την εποχή θα είναι ένα ήπιο και σταθερό ρυθμό τρέξιμο για 30’ συνολικά (1 χ 30’ ή 2 χ 15’ ή 3 χ 10’ ή 5 χ 6’). Προτιμότερο να γίνεται σε υπαίθριο χώρο με καθαρό περιβάλλον. Κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης κορμού, διατάσεις, προσθέστε ασκήσεις συντονισμού (ρυθμοί και ανοίγματα), ασκήσεις με σχοινάκι.
    *Αποφύγετε την περίοδο αυτή το ποδόσφαιρο για να αποτοξινωθείτε από αυτό.
  • Μην ξεχνάτε ότι η περίοδος αυτή προσφέρεται για να βελτιώσετε τυχόν αδυναμίες σας, είτε σε τεχνικό επίπεδο, είτε σε θέματα φυσικής κατάστασης. Για το σκοπό αυτό προσθέστε στον προγραμματισμό των προπονήσεων σας εξατομικευμένα προγράμματα.
  • Να διασκεδάζετε χωρίς υπερβολές και καταχρήσεις σε ποτό και ξενύχτια. Σε κάθε περίπτωση προσπαθείτε να διατηρήσετε την σοβαρότητα και την αξιοπρέπειά σας γιατί κρίνεστε είτε θετικά είτε αρνητικά και εσείς ως άτομα αλλά και η ομάδα που ανήκετε.
  • Παρακολουθείτε συστηματικά το βάρος σας και προσέχετε καθημερινά την διατροφή σας.

Καρίκης Παναγιώτης
Κ.Φ.Α.
Προπονητής Ποδοσφαίρου Uefa B

Πηγές:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *